A juhtúrós sztrapacskának is van egészséges verziója, ha egy kicsit meghackeled a receptet. Maga az alaprecept számtalan verzióban elérhető, én az egyik legegyszerűbbet szoktam készíteni. Ezt ajánlom is mindenkinek:)
Hozzávalók:
- 15 dkg juhtúró
- 0,5 kg krumpli
- 2 tojás
- 30 dkg zabliszt
- 10 dkg rozsliszt (pótolható rizsliszttel is)
- só
- kefír vagy növényi tejszín
- kockázott bacon
Elkészítés:
A meghámozott krumplit sajtreszelőn lereszelem. Hozzáadok két tojást, sót, és annyi lisztet amennyit felvesz, hogy egy masszív nokedlitésztát kapjunk. Fontos, hogy ne csak zablisztet használjunk, mert nem fog összeállni a tészta. Forrásban lévő vízbe szaggatom nokedliszaggatóval, majd ha megfőtt, leszűröm, és hideg vízzel átöblítem. Kicsit félre rakom, amíg elkészítem a szalonnát. A bacont olívaolajon megpirítom, majd mikor már elég pirult, hozzáadom a tésztát is. Átforgatom az olajban, hogy a szalonna jól elvegyüljön a sztrapacskában. Ez tényleg csak pár perc. Az utolsó fázis, hogy egy jénai tálat kikenek olívíolajjal, majd a szalonnás sztrapacskát beleteszem. A kefírt/növényi tejszínt és a juhtúrót elkeverem egymással, majd az egészet a sztrapacskához adom. Jól összeforgarom, hogy mindenhova jusson. 200 fokos sütőben kb 25 percig sütöm, lilahagymával tálalom.
Fogyasszátok egészséggel!