Fogyaszd egészséggel!

hydina

hydina

Székelykáposzta, ahogy én szeretem

2017. január 24. - pacsidina

Bevallom most először készítettem székelykáposztát a hétvégén. De nagyon ízlett, jól sikerült, ezért szívesen megosztom a tapasztalataimat Veletek is. Azért ezt az ételt nem egy könnyed vacsorához ajánlom:)

16216193_10155009789168750_733471303_n_1.jpg

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 10 dkg szójakocka (szója helyett készíthető csirkemellel is)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • bors
  • borsikafű
  • fűszerkömény
  • 5 dkg húsos, füstölt szalonna (opcionális)

Elkészítés:

Ha szójával készíted, akkor a szójakockákat előzetesen áztasd be kb. fél liter delikátos vízbe 45 percre.

A hagymát kevés olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom az előzetesen beáztatott szójakockákat, vagy ha csirkemellel készítem, akkor az apró kockára vágott csirkemellet. Ezután pirospaprikát szórok rá ízlés szerint, és összepirítom a hagymával. Én annyi paprikát szoktam hozzáadni, hogy szép piros színe legyen, ez kb. egy-másfél evőkanálnak felel meg. Sózom, borsozom. A savanyú káposztát egy szűrőben jól átmosom, különben nagyon savanyú lesz a végeredmény. Ezt a megmosott káposztát hozzáadom a szójához/csirkemellhez, ráhintem a fűszerköményt és a borsikafüvet, majd jól összekeverem. Ha szalonnával szeretnéd készíteni, akkor a szalonnát cikkezve tedd a káposzta közé. Ez egy finom, füstös ízt ad majd az ételnek. Öntsd fel az egészet vízzel, majd közepes lángon, néha-néha megkeverve hagyd főni 1,5-2 óráig, míg a káposzta meg nem puhul.

Tejföl nélkül, rizstejszínnel nagyon finom.

Megjegyzés: Ne félj a szalonnától, nem harap.:) De a markáns íze miatt szerintem érdemes egy keveset belefőzni, hogy finom legyen. 

Fogyasszátok egészséggel!

A bejegyzés trackback címe:

https://hydina.blog.hu/api/trackback/id/tr912150071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hdnctrl 2017.01.25. 16:17:45

Nem kell bele szalonna. Meg szója se. Meg csirke se. Az igazi C.K. káposzta gyesznyóbú készül!

pacsidina 2017.01.25. 16:27:19

Kedves scuynat! Ezen a blogon azt a verziót láthatod, ahogy én szoktam készíteni. Nem vitatom, hogy a hagyományos recept szerint a székelykáposzta disznóhúsból készül. Az én verzióm viszont szójából vagy csirkéből, egy gerezd szalonnával. És hidd el, nagyon finom:)

Vén motoros 2017.01.25. 17:02:18

Jó. Ez egy szabad ország. te nyugodtan készítheted szójakockával a székelykáposztát. De azt szeretném érteni, hogy mi az értelme borsikafüvet és borsot is használni -. egyidejűleg. A borsikafű a bors funkcióját látja el, pl. akkor, amikor az ára miatt (volt idő, amikor a bors ára a színaranyéval volt azonos, és a bors "vagyonképző" elem volt egy kereskedelmi hajós esetében) borsot csak főuramék használhattak. Most VAGY borsikafű, VAGY bors...

pacsidina 2017.01.25. 17:09:39

Én így készítem, a környezetem is így szereti. Szerintem a vita egy recept esetében teljesen felesleges. Főleg, mert te úgy készíted el, ahogy Te szeretnéd. Ha Te úgy akarod, akkor VAGY borsikafüvet VAGY borsot használsz. Én mindkettőt, mert nekem ez az étel így lesz kerek. És igen, majdnem mindenbe teszek borsot. Még akkor is, ha nagyon hasonló fűszert használok.:) Készítsd el Te is ízlésed szerint, és egyél inkább egy jót:)

19540511 2017.01.28. 21:17:50

Szerintem ez nem székelykáposzta. Adj neki más nevet, mert ez így megtévesztő.

pacsidina 2017.01.28. 21:18:50

@19540511: hát az íze pont olyan volt:)
süti beállítások módosítása