Télen a krémlevesek mindig felmelegítenek. A sütőtök krémleves az egyik nagy favorit, mert egyszerű, gyors és nagyon finom. A recept legnehezebb része a sütőtök meghámozása, de utána már egyszerű dolgod van. Ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 1 kk. szerecsendió
- Só
- Bors
A tálaláshoz:
- Szeletelt bacon
- Tökmag
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozom, kockára vágom, majd kb. 1 liter vízben felteszem főni. A vízbe szerecsendiót, sót, borsot teszek ízlés szerint. A tököt addig főzöm míg meg nem puhul. Ezután a puha sütőtököt a vízből kimerem egy edénybe. Egy merőkanálnyi vizet hozzáadok a fűszeres léből, és simára turmixolom. A vízből csak annyit merek hozzá, hogy kellemes krémállagú levest kapjak (ez a sütőtök méretétől függ, érdemes apránként adagolni a tökpéphez). Egy kicsit még tűzön összeforralom, hogy az ízek is összeérjenek. Ha szükséges, akkor még egy kevés xilittel vagy nádcukorral továbbédesíthető, bár legtöbbször erre nincs szükség.
A tálaláshoz bacont és hántolt tökmagot pirítok egy serpenyőben (én kókuszzsíron szoktam). Ezt a leves tetejére teszem, így lesz igazán finom a:)
Fogyasszátok egészséggel!